De liedjes van Cary Swinney doen soms wat denken aan die van Eric Bogle – ze hebben dezelfde zeldzame mix van cynisme en humor terwijl hij ook in staat is je te ontroeren. Swinney zet zijn liedjes op een vrij robuuste manier neer, met arrangementen die perfect bij het liedje passen. Een liedje over Galileo, Darwin en Edison krijgt bijvoorbeeld een opmerkelijke begeleiding van akoestische gitaar en een druilerige regenbui, die als percussie werkt. Op de een of andere manier komt de kritische tekst daardoor zeer sterk over.

Dat geldt ook voor een nummer als American History, waarin een jongetje dat gesommeerd wordt om zijn gameboy even in de “pause mode” te zetten een stukje keiharde alternatieve Amerikaanse geschiedenis voorgeschoteld krijgt. Ook die tekst komt uitstekend over doordat er een vrolijk maar geraffineerd gearrangeerd hoempadeuntje onder ligt, waardoor je moet lachen als een boer die kiespijn heeft. Swinney is behoorlijk kritisch in zijn teksten, over Amerika, over politiek, over religie, maar is vaak ook onbedaarlijk grappig. Luister maar eens naar Birdwatcher waarin hij eerst verlekkerd alle vogels opsomt die hij rond zijn huis ziet (a bluebird bathing in a bird bath…), totdat hij een Grackle (een beo) bij zijn feeder ontwaart – dan is het: “Mama, get the gun”, want “I don’t like Grackles on my feeder, and you don’t go messing with a birdwatcher like me”.

In A Hero on a Square heeft hij het over het dorp waar hij vandaan komt, en waar Dan Blocker (Hoss in Bonanza) ook vandaan kwam. Er blijkt een standbeeld van Blocker op het dorpsplein te staan. Een mooi, aandoenlijk liedje. Fatherless Child is dan weer een hard nummer dat ook snoeihard is gearrangeerd, en zo krijgt elk liedje precies de juiste behandeling. En alsof deze gevarieerde verzameling topliedjes nog niet genoeg is sluit Swinney de cd af met een verborgen instrumental waarin hij scheurend en bijna avantgardistisch net niet uit de bocht vliegt. Al met al heb je dan ruim een uur zitten genieten van een superieure singer/songwriter en een verzameling ijzersterke songs.

Hoe je deze muziek moet categoriseren weet ik overigens niet – Swinney is een singer/songwriter die je net zo goed onder Americana kunt rangschikken, terwijl er ook country-elementen inzitten, en bluegrass en pure rock. Maakt allemaal niet uit – het gaat tenslotte om de liedjes die hier per stuk optimaal tot hun recht komen.

  • Cary Swinney – Big Shots – Johnson Grass Publishing Company JGPC 75784-2

eerste stuk tekst van american history...