Terry Allen draait al een tijd mee in de muziek, en zijn nieuwe cd bevat de waarschuwing dat het hier om een verzameling out-takes, in-takes, mis-takes, work tapes enzovoorts gaat. Meestal is dat geen aanbeveling, maar bij Allen blijkt zo’n omgekieperde verzamelbak ineens te leiden tot een fraaie samenhangende cd. De samenwerking met Indiase musici bijvoorbeeld past naadloos in het Terry Allen-universum.

Allen is een singer/songwriter die lak heeft aan alles en iedereen. Als een liedje voor zijn gevoel een minuut moet duren zal hij het niet gaan oprekken tot het twee minuten duurt, net zoals hij een langer liedje niet gaat inkrimpen. Het betekent ook dat elk liedje het arrangement krijgt dat Allen geschikt acht, zonder dat het album daardoor ook maar ergens een rommelige indruk maakt.

Lloyd Maines werkt al een kleine dertig jaar samen met Allen, en ook deze cd werd door hem geproduceerd (samen met Allen overigens). Maines speelt ook op vrijwel elk nummer van deze cd mee. Voor een verzameling kliekjes is het een verbazingwekkend goede plaat geworden, met vele hoogtepunten.  De samenwerking met Indiase musici in India moet daarbij even apart genoemd worden, want het is verbazingwekkend hoe perfect Allen’s liedjes en stem op hun plaats vallen in die Indiase omgeving. Prachtig.

  • Terry Allen – The Silent Majority (Terry Allen’s Greatest Missed Hits) – Sugar Hill SUG-CD-1079