Riccardo Tesi is een van de grote accordeonisten van deze tijd. Hij is niet alleen een begenadigs accordeonist, maar hij gaat met zijn instrument ook op avontuur. Op zijn nieuwe cd, Presente Remoto, kun je kennismaken met de veelzijdigheid van de man, want hij speelt hier met een behoorlijk aantal groten uit de folkscene. Die veelzijdigheid staat een duidelijk Tesi-geluid overigens niet in de weg. Het is een mooie, uitgebalanceerde plaat geworden, met Tesi’s handtekening overal duidelijk hoorbaar.

Je hoort hier, naast zijn eigen voortreffelijke band Banditaliana, gasten als Gabriele Mirabassi op klarinet, Elena Ledda als zangeres, Patrick Vaillant op mandoline en Daniele Sepe op sopraansax, maar ook een verrassende keelzanger en een nadrukkelijk aanwezige mondharp. Dit is Italiaanse wereldmuziek die grenzen overschrijdt en daardoor iets universeels krijgt.

Dit is een album dat aan te raden is voor iedereen die al iets van Tesi in huis heeft, want de man is hier op zijn best, maar daarom juist ook voor iedereen die nog niets van hem in huis heeft, want hij is hier niet alleen op zijn best, maar ook op zijn veelzijdigst en geïnspireerdst. Een absolute aanrader.