Hans Theessink is een van de meest onwaarschijnlijke bluesmannen die ik ken, en hij heeft een van de onwaarschijnlijkste bluesbands die ik ken om zich heen staan. Theesink is een Nederlandse Achterhoeker die momenteel in Wenen woont, en zijn band bestaat uit drie Oostenrijkers, momenteel aangevuld met drie zangers uit Zimbabwe. Theessink heeft het bluesvak in Amerika van een aantal oude rotten geleerd, en hij tourt tegenwoordig met succes over de hele wereld. De blues wordt in zijn handen soepel en flexibel gehanteerd. Het genre lijkt bij Theesink nauwelijks grenzen te kennen.

Zijn laatste cd was al een hoogtepunt in zijn oeuvre, maar op de dvd die onlangs uitkwam is pas goed te zien dat Theessink en zijn band op dit moment op hun top zijn – de band speelt ongehoord swingend en stuwend, terwijl Insingisi laat horen dat je de blues ook een Afrikaans tintje kunt geven. Theesink is het ontspannen middelpunt. Hij zingt fantastisch, al is het met een accent, en hij speelt verbluffend goed gitaar. Hij is zo goed dat hij ook een topband om zich heen kan hebben (het kenmerk van echte kwaliteit – je bent dan niet bang om door je collega’s weggespeeld te worden). Roland Guggenbichler begint op de accordeon en stapt dan over op keyboards en excelleert daarbij vooral op het vette orgel, dat hij met een jaloersmakend gemak bespeelt. Hij speelt zo gemakkelijk dat je bijna zou vergeten hoe goed hij is. Dat geldt zeker ook voor de drummer, Harry Stampfer, die niet alleen stevig speelt, maar vooral ook subtiel en zeer swingend. Een genot om naar te kijken. De bassist, Erich Buchebner, is ook fabelachtig goed, wat je vooral aan de details kunt zien – de afronding van een nummer bijvoorbeeld. De vier zitten ook voortdurend naar elkaar te kijken en op elkaar te letten, en je hoort en ziet hier een band aan het werk die hecht en spannend muziek zit te maken.

Dat samenspel heeft iets magisch, mede doordat de grenzen van het genre regelmatig opgerekt worden. Je hoort folk-elementen, maar je zou het op momenten ook wereldblues kunnen noemen, terwijl er ook rhythm and blues en gospel in terug te horen zijn op andere momenten. Het knappe van Theessink en zijn band is dat ze een vanzelfsprekend klinkend, eigen geluid hebben. Ik zou Theesink wel de Gentleman of Blues willen noemen, ook doordat hij zo ontspannen en laid back speelt terwijl tegelijkertijd voortdurend alles op scherp staat, waardoor het een heel spannend concert blijft. Er is geen zwak moment te vinden in dit concert. De dvd is dan ook een absolute aanrader – puur genieten!

Nog even over de extra’s die naast het concert (dat ruim anderhalf uur duurt) op de dvd te vinden zijn. Naast een paar oudere clips, waarin vooral te zien is hoe Theesink door de jaren heen steeds beter is geworden, vinden we ook twee liedjes van Insingisi. Daarnaast nog een interview en “the making of”, maar waar we steeds naar terugkeren is dat fantastische concert.

  • Hans Theesink Live in Concert – A Blues & Roots Revue – Blue Groove DVD BG – 1908
  • Hans Theessink Band – Bridges – Blue Groove BG – 1520
  • Kijk ook even op de website van Hans Theessink