De Nederlandse bluesveteraan Hans Theessink is na een aantal omzwervingen via Denemarken en de Verenigde Staten dankzij de liefde in Wenen blijven steken waar hij nu al een aantal jaren woont. Zijn laatste project speelt zich dan ook daar af, ook al is er een link met Nederland, want Jedermann is niemand minder dan de Elckerlyc uit het Middeleeuwse Nederlandse verhaal en Everyman uit de latere Engelse versie. Het verhaal van de rijke Jedermann die op het eind van zijn leven de balans moet opmaken werd een eeuw geleden door Hugo von Hoffmannsthal bewerkt, en het stuk wordt sinds 1920 elk jaar met groot succes op de trappen van de kathedraal van Salzburg opgevoerd tijdens de Salzburger Festspiele.

In 2011 werd filmregisseur Hannes Rossacher gevraagd voor de Oostenrijkse televisie de film Jedermann Remixed te produceren, om het succes van negentig jaar Jedermann vast te leggen. Rossacher gebruikte archiefmateriaal om een culturele historische puzzel samen te stellen en een unieke uitvoering van Jedermann die nooit eerder in deze vorm te zien was. Hans Theessink werd gevraagd om de soundtrack bij de film te maken, en dat werd een album met bluesnummers waarin de duivel bijzonder vaak langskomt.

Theessink schreef zelf een groot aantal van de nummers, maar speelde ook liedjes van Tom Waits (Down in the Hole), de Rolling Stones (No Expectations, Sympathy for the Devil), Bo Diddley (I’m a Man), Hank Williams, Ray Charles, Johnny Cash en Joe South, aangevuld met een paar passende traditionals. De arrangementen zijn vrij ingetogen, maar buitengewoon fraai, de stem van Theessink als altijd warm en aangenaam, en de liedjes, met het verhaal van Jedermann in het achterhoofd, ja, die komen wel binnen.

  • Hans Theessink – Jedermann Remixed – The Soundtrack – Blue Groove BG-1920

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.