Tom Theuns kennen we van de progressieve Belgische folkband Ambrozijn, maar hij dook ook al op bij Aurélia, en speelde als gitarist en zanger ook bij Laïs, Olla Vogala, Gabriel Yacoub, Dakar-Bruxelles-Dakar en nog een hele trits superieure artiesten. Een door de wol geverfde muzikant dus, die altijd vooraan heeft gestaan bij de vernieuwingen die in de Belgische folk hebben plaatsgevonden. Theuns ging er een jaar tussenuit en voer met zijn concertschip, de Aurelia Feria door België en Frankrijk. Daar werd een liederencyclus geboren die Theuns vrijwel solo op de cd Songs From The River brengt.

Theuns laat hier zijn veelzijdigheid horen, niet alleen als gitarist, maar ook als zanger. Als hij een Braziliaans zwoel liedje heeft vertaald in het Mortsels zingt hij het ook bijna fluisterend zwoel, en op andere momenten geeft hij Tom Waits het nakijken. Dat is leuk, maar Theuns laat vooral horen dat hij alles kan, zelfs een doodgezongen nummer als The Cuckoo wordt hier weer tot leven gewekt. Theuns is een muzikant tot in zijn botten, die met zijn stem ook gemakkelijk een trompet neerzet, en die altijd zacht blijft swingen. De invloeden van alles wat hij al gedaan heeft komen hier langs – jazz, blues, folk en wereldmuziek van alle soorten.

Theuns maakte kortom een magnifiek plaatje, vrijwel in zijn eentje – er zijn alleen twee percussionisten die af en toe licht en subtiel komen ondersteunen, maar het is toch echt Theuns eigen soloplaat geworden. Een fraaie staalkaart die doet hopen dat hij het niet bij één keer zal laten.