Aly Bain is een Schotse fiddler die meer voor de Schotse muziek betekend heeft dan wie ook. En niet alleen voor de Schotse muziek, maar ook voor fiddlemuziek in het algemeen en folkmuziek in zijn geheel. Om te beginnen is Bain een fiddler die de traditie van de muziek van Shetland, waar hij vandaan komt, hoog wil houden. Tegelijkertijd heeft hij op de viool een geheel eigen geluid, en  beheerst hij dat instrument zo volledig dat hij soepel meespeelt met wie dan ook, of het nu om cajuns gaat of Britse folk, dat lijkt hem niet uit te maken, hij weet overal flexibel en soepel in te schuiven.

Dat werd goed duidelijk toen hij een paar documentaires ging maken met regisseur Mike Alexander en producer Douglas Eady. Samen begonnen ze met het maken van films die via de televisie goede traditionele muziek voor een breder publiek voor het voetlicht moesten brengen. In 1984 begon het met Down Home, daarna volgden de Shetland Sessions en Aly meets the Cajuns. Het idee was simpel – Aly ging op reis, op zoek naar goede fiddlers, en die mochten niet alleen hun verhaal vertellen, ze mochten uiterraard ook een stukje spelen, waarbij Bain altijd aanschoof en meespeelde.

In 1994 leidde dat tot de legendarische eerste serie Transatlantic Sessions, waarvoor de beste muzikanten van beide kanten van de Atlantische Oceaan werden uitgenodigd, met een basisband om je vingers bij af te likken – Aly Bain uit Schotland en Jay Ungar uit New York als concermeester en fiddler, en dan Jerry Douglas op dobro, Russ Barenberg op gitaar, Molly Mason op bas en piano, Phil Cunningham op accordeon en whistle, Danny Thompson op bas en Jim Sutherland op percussie. De gasten waren allemaal ook echte toppers, die in een landhuis in Schotland zonder publiek met elkaar wilden spelen, wat verrassende combinaties opleverde die soms verbazend goed uitpakten. Countrydiva Kathy Mattea zingt hier bijvoorbeeld een buitengewoon spannend duet met jazzfolklegende John Martyn. Kippenvel, dames en heren.

De dvd van die eerste sessie is sinds kort eindelijk verkrijgbaar, en nu is ook het eerste deel van drie geplande cd’s uitgebracht door het Schotse Whirlie Records. Dat duet van Mattea en Martyn staat er op, maar ook het schitterende Low Down Dirty Dog van Jay Ungar. Kate en Anna McGarrigle zijn hier op hun allerbest in Talk To Me Of Mendocino en Guy Clark zingt een ontroerende Dublin Blues. Legendarisch materiaal, en nog steeds kippenvelverwekkend goed allemaal.

Tegelijkertijd kwam bij Whirlie ook de eerste cd van vier uit die een overzicht moeten gaan geven van de veertigjarige muzikale loopbaan van Aly Bain. Je vindt hier een aantal nummers uit de hierboven al genoemde documentaires (met de belofte dat ze binnenkort ook op dvd zullen verschijnen) en nog veel meer. Indrukwekkend goed allemaal, en Bain blijft overal zijn eigen, warme zelf, want hij weet op de een of andere manier niet alleen passie in zijn spel te brengen, maar ook warmte. The Best of Aly Bain – A Fiddler’s Tale Volume One is dan ook een perfecte introductie tot het magnifieke oeuvre van een man die na veertig jaar nog steeds overtuigend en gepassioneerd garant staat voor de beste folk die er is.

  • The Best of Aly Bain – A Fiddler’s Tale Volume One – Whirlie Records – Whirliecd14
  • The Original Transatlantic Sessions Volume One – Whirlie Records – Whirliecd15
  • Ook in 2009 zal er weer een serie gemaakt worden – kijk op de Transatlantic Sessions site voor details