de zesde reeks...

transatlantic sessions
- serie 6, volume 1

de volledige bezetting...

 

Transatlantic Sessions begon bijna twintig jaar geleden met een gouden idee van de Schotse violist Aly Bain. Hij nodigde zijn vriend, de New Yorkse fiddler Jay Ungar, uit om muzikale vrienden uit te nodigen en dan samen in een huis in Schotland samen muziek te gaan maken. Geen publiek, gewoon muzikanten onder elkaar, van twee kanten van de Atlantische oceaan, singer/songwriters, uit de hoek van de folk, de country, de blues. Die eerste reeks werd een legendarische, want de formule bleek wonderbaarlijk goed te werken. Ungar kwam nooit terug, maar blijkbaar was er een klik tussen dobrospeler Jerry Douglas en Aly Bain, want vanaf de tweede reeks zijn zij met zijn tweeŽn de "musical directors".

Het idee is nog steeds, in de zesde reeks die in 2013 werd opgenomen en uitgezonden, van een verbluffende eenvoud - je zorgt om te beginnen voor een aangename omgeving, dat wil zeggen een huis waar iedereen zich goed voelt en waar een paar dagen gelogeerd kan worden en waar goed gegeten kan worden. Dan zorg je voor de beste huisband die je maar kunt bedenken, met de allerbeste musici van beide kanten van de oceaan, dus naast Aly Bain en Jerry Douglas zijn dat vanaf het allereerste begin topgitarist Russ Barenberg en bassist Danny Thompson. Later kwamen daar toppers bij als JohnMcCusker op gitaar en fiddle, Donald Shaw op piano en harmonium, James Mackintosh op percussie, Michael McGoldrick op diverse fluiten, Matheu Watson  op fiddle, gitaar en mandoline en John Doyle op gitaar. En dan hebben we het alleen  nog maar over de huisband.

Want de gasten spelen en zingen ook mee als de andere gasten hun nummer spelen en zingen. In deze zesde reeks hebben we het dan onder meer over accordeonist Phil Cunningham, de berucht schuwe Mary Chapin Carpenter, die hier duidelijk in een warm bad stapte, de jonge meiden Cara Dillon, Julie Fowles en Aoife O'Donovan, Teddy Thompson (zoon van Richard, maar een sterke eigen persoonlijkheid), oudgedienden Andy Irvine, Donal Lunny en Karen Matheson, onze favoriete zangeres Maura O'Connell, opkomend supertalent Ewan McLennan en Sam Lakeman. En natuurlijk de fantastische Tim O'Brien, die niet alleen zijn eigen liedjes geweldig brengt, maar die ook overal tweede stemmen levert en net zo gemakkelijk banjo als mandoline of gitaar speelt of fiddle.

De zes afleveringen voor deze reeks werden opgenomen in de Lodge on the Loch bij Loch Lomond in Schotland, en om ons al wat op te warmen voor de dvd die eind 2013 uit zal worden gebracht is de eerste cd met opnames al verschenen, en dan kun je meteen ook vaststellen dat ze, om het extra aantrekkelijk te maken, ook een paar superieure opnametechnici hadden ingehuurd. Jongens, wat is dit mooi, tot en met de subtielste en ingetogenste stukjes.

  • Transatlantic Sessions 6 - with Aly Bain and Jerry Douglas - Volume 1 - Whirlie Records - Whirliecd35

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine