To trod betekent wandelen, lopen. To trot ziet er met die t meteen wat pittiger uit, en het betekent dan ook op een drafje lopen of trippelen. De Down Trodden String Band en het Possum Trot Orchestra zijn twee totaal verschillende bands die allebei zeer Amerikaanse muziek maken, maar wel vanuit een andere invalshoek.

The Down Trodden String Band

Het repertoire van deze band bestaat puur uit Amerikaanse stringbandfavorieten, terwijl het hier om een Britse band gaat. De heren zijn duidelijk gegrepen door het stringbandvirus, en ze gaan er met alle energie en passie die ze hebben tegenaan. Ze stralen ook het onbekommerde uit dat alle goede stringbands kenmerkt. Je pakt een paar instrumenten die je makkelijk mee kunt nemen en gaat lekker met een paar vrienden muziek maken. Dat idee. Heerlijk en erg aanstekelijk, en hun cd is een absolute aanrader. Het fragment dat je hier kunt beluisteren komt uit een liedje dat meer dan honderd jaar oud is en dat de legendarische Charlie Poole met zijn North Carolina Ramblers voor het eerst opnam, en dat de Trodders kenden van de al net zo legendarische Highwoods String Band. Als je de traditie zo fris levend kunt houden doe je het goed, wat mij betreft.

The Possum Trot Orchestra

Het Possum Trot Orkest is een Amerikaanse band, die weliswaar vooral van oude instrumenten gebruik maakt, maar die geen traditionals of klassiekers speelt, maar alleen door bandleden Susie Suraci en John Minton zelfgeschreven liedjes. De arrangementen zijn ook wat gedurfder en wat gelaagder dan die van een doorsnee stringband, ook doordat ze niet erg strak aan tradities vasthouden. Die arrangementen zijn zo goed dat je hun cd Night Crow echt vaker moet beluisteren voor je alle geraffineerde details hebt gehoord. Daarbij wordt er naast een accordeon ook net zo gemakkelijk een elektrische gitaar of een vet orgel ingezet en wordt er prima gezongen. Mooie liedjes ook. Een absolute aanrader.Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.