Echt goede muziek wordt bij elke draaibeurt beter. Dat betekent dat je bij twijfel een plaat wat vaker moet draaien om zekerheid te krijgen. Zo heb ik de afgelopen weken steeds weer de cd’s gedraaid van Rod Picott en Greg Trooper, totdat ze niet meer uit twijfel gedraaid werden, maar omdat ik er te zeer aan gehecht was geraakt. Twee aanraders dus.

Greg Trooper – Floating

Deze cd kwam eerlijk gezegd bij mij binnen omdat er een duet op staat met de fantastische Maura O’Connell. Achteraf blijkt dat duet (Inisheer) lang niet het mooiste nummer van de cd te zijn. Trooper schrijft al zijn liedjes zelf, en hij doet dat bijzonder mooi. Dat wil zeggen dat zijn teksten vaak meer suggereren dan vertellen. In het titelnummer wordt bijvoorbeeld heel subtiel gesuggereerd dat de verteller/zanger ooit een jong meisje heeft vermoord. De manier waarop dat wel en niet verteld wordt is geraffineerd onder-de-huid-kruipend mooi.
Als je alle teksten van deze man op een rij zet verbaast het niet echt meer dat Steve Earle een enthousiaste tekst in het cd-boekje schrijft. Earle zet nooit nummers van anderen op zijn platen, maar twee nummers van Trooper worden door hem regelmatig tijdens optredens gezongen. Dat zegt veel over de kwaliteit van de liedjes. Behalve de teksten zijn ook de melodieën steeds fraai, en is de uitvoering ingetogen en toch stevig. Precies goed passend bij de liedjes.

Rod Picott – Girl From Arkansas

Rod Picott zingt al net zo ingetogen en ontspannen als Greg Trooper, maar komt iets minder introvert over. Ook hier mooie suggestieve teksten die, al is het op een subtiele manier en zijdelings, altijd met de liefde te maken lijken te hebben. Andere zangers hebben zijn liedjes ook al ontdekt – ik hoorde Slaid Cleaves al eerder zijn Tiger Tom Dixon’s Blues zingen, waarna mijn interesse meteen was gewekt. Ook hier een prima band en mooie arrangementen. En ook Picott heeft een mooie warme, wat gruizige stem.  Noem het voor het gemak allebei maar “Americana” – dat betekent dat het zo’n beetje tussen een zanger met een gitaar en een rockband inzit. Een mooi tussengebied wat mij betreft, waar beide heren excelleren.

  • Greg Trooper – Floating – Sugar Hill SUG-CD-1075
  • Rod Picott – Girl From Arkansas – Welding Rod Records – RP4372