Greg Trooper heeft een paar tropenjaren achter de rug. Hij lag even in de lappenmand nadat hij een eland voor zijn auto had gekregen, hij verhuisde na jaren terug naar New York en hij raakte weer een platenmaatschappij kwijt. Want hoewel hij altijd zeer lovende kritieken krijgt is hij nog steeds niet echt doorgebroken en blijft hij een beetje een artist’s artist – een singer-songwriter die door zijn collega’s en een klein maar trouw publiek zeer, zeer hoog gewaardeerd wordt, maar bij het grote publiek helaas te onbekend blijft. Vijf jaar geleden nam hij nog het meesterlijke Make it through this world op met de legendarische Dan Penn, maar sinds die tijd moesten we het doen met een reeks oude opnamen die Trooper op zijn in arren moede zelfopgerichte platenlabel 52 Shakes Records onder de titel The Williamsburg Affair uitbracht.

Nu heeft hij met hulp van fans die geld doneerden een nieuw album opgenomen met een aantal oude bekenden, als Kevin McKendree (toetsenist bij Delbert McClinton), Dave Jacques (bassist bij John Prine), Michael McAdam (gitarist in Steve Earle’s Dukes) en Kenneth Blevins (drummer bij John Hiatt). Daarnaast doen er wat familieleden en vrienden mee. Zoon Jack op drums en djembé, nichtje Oona Mae Roche (jawel, van de Roches familie) en echtgenote Claire Mullally als achtergrondzangeressen in onder meer het wondermooie First True Love.

Die bezetting garandeert al een top-album, maar de liedjes moeten het uiteindelijk doen, en ook die zijn weer magnifiek, van liedjes over relaties (Nobody in the whole wide world, Dreams like this of Could have been you) tot en met zaken van leven en dood (Bulletproof heart, Might be a train), over ouder worden (Second Wind, Time for love) en een prachtig portret van een verlopen alcoholist die elke dag in zijn bootje gaat vissen (They Call me Hank). Trooper bevestigt zijn reputatie opnieuw met dit fenomenaal mooie album. Nu hopen we dat een van zijn liedjes in een succesvolle film opduikt ofzo, zodat een groter publiek hem kan ontdekken.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.