grive generale

turdus philomelos
-
grive générale

 

 

Turdus Philomelos is de Latijnse naam voor de zanglijster, en ook de naam van een bijzondere Belgische band, die folk, jazz, minimal music en avantgarde vermengt tot opwindende nieuwe muziek.

Julien de Borman op diatonische accordeon is de spil van de band - hij schreef ook de meeste composities voor hun album Grive Générale. Sébastien Willemijns, toetsenist en violist tekende voor de compositie waar het album mee opent, het aanstekelijke Kaasket Ska. Samen met saxofonist Martin Kersten zorgen deze drie voor het opmerkelijke nieuwe geluid van deze band, want zoals sax en accordeon hier samenklinken, met de orgelklanken er vaak bij, dat is ongehoord. Het "pakt" allemaal op een zeer bijzondere en spannende manier. De ritmesectie vult daarbij perfect aan, en soms zelfs iets meer dan dat, want Matthieu Chemin op bas en Gwenaël Francotte op drums zijn meer dan onmisbaar.

Door de hoofdrol van de accordeon denk je vaak aan folk, maar de saxofoon en de improviserende manier van spelen doen weer denken aan jazz, terwijl de strakke ritmische stukken soms dicht in de buurt komen van de betere minimal music. Alleen veroorloven deze zanglijsters zich wat meer vrijheid, en worden er bijzondere spanningsbogen opgebouwd. De twee remixen waarmee het album afsluit laten bovendien horen dat je een goede DJ ook een groot plezier doet met deze fantastische muziek. Spannend, avontuurlijk, opwindend en heel erg leuk. Het is, laten we dat vooral niet vergeten te vermelden, ook erg vrolijke muziek.
Turdus Philomelos rules!

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine