Begin jaren zestig waren de Everly Brothers wat over hun hoogtepunt heen. Dat had cynisch genoeg voor een deel te maken met de Britse invasie – Beatles, Stones en vele andere Britse “beatgroepen” veroverden de Amerikaanse hitlijsten, en de Everly Brothers zagen zich genoodzaakt ook wat steviger uit te pakken. Platenmaatschappij Warner Bros investeerde veel geld in de heren, die achtereenvolgens de lp’s Rock & Soul en Beat & Soul maakten. Dat waren zeker niet hun minste platen, maar de singles die van die langspelers getrokken werden waren maar bescheiden hits.

Love is Strange deed het nog het beste. Het nummer was oorspronkelijk van Mickey & Sylvia, die er in 1957 hun grootste hit mee scoorden (nummer 11 in de Billboard poplijsten). Hun uitvoering werd door een groter publiek pas gehoord toen hun versie van Love is Strange opdook in de soundtrack van Dirty Dancing. We laten hier van beide uitvoeringen twee fragmenten horen. Eentje om gewoon te laten horen hoe het nummer klonk (en let daarbij vooral even op het lekker scherpe gitaarspel van Mickey Baker), en een om te laten horen hoe klakkeloos de Everlys de “love call” overnamen.

Het nummer is officieel geschreven door Ethel Smith en Jody Williams, maar feitelijk was het door Bo Diddley geschreven. Het is later ook nog door Jackson Browne gecovered, door Sonny & Cher, en Paul McCartney zong het in zijn band Wings als duet met zijn toenmalige vrouw Linda. Verder werd het opgenomen door Peaches & Herb, Chubby Checker zong het met Dee Dee Sharp en Dolly Parton met Kennny Rogers, en zelfs de Duitse synth-popband Wolfsheim nam het op. Een zeer gevarieerd gezelschap dus, maar de versies die we je hier laten horen steken er ruim bovenuit.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

      mickey & sylvia - love is strange

      everly brothers - love is strange

      sylvia calls her baby home

      don calls his baby home