Dat een liedje dat voor altijd verloren lijkt op een mooie manier gered kan worden zagen we al eerder aan Och Was Ik Maar. De truc wordt hier nog een keer met succes uitgevoerd bij een buitengewoon suf liedje van een buitengewoon suf meidenkoortje genaamd Sweet Sixteen. Het nummer heet Peter, en een onnozel tienermeisje zingt over de onbereikbare stoere Peter. Neerlands Hoop maakte er een zwoel, langzaam swingend nummer van (geïnspireerd door Lou Reed’s klassieker Walk on the Wild Side), met Bram Vermeulen op zijn best. Zonder ook maar een woord aan de tekst te veranderen krijgt het liedje een totaal andere lading en betekenis.
Sweet Sixteen was een meisjeskoor onder leiding van Lex en Mies Karsemeyer, en Peter werd geschreven door Mies Karsemeyer-Spruit.

Freek de Jonge en Bram Vermeulen noemden zich toen nog voluit Neerlands Hoop in Bange Dagen, en de lp Hoezo Jeugdsentiment waar dit nummer vandaan komt is muzikaal gezien misschien wel de leukste plaat die ze ooit maakten, met herbewerkingen van onder meer Marijke van Peter Koelewijn (dat hier “Christina” wordt), Iedereen, iedereen twist (je wordt er gek van) (tekst van Cees Nooteboom!), en Cornelis Vreeswijk’s Waar gaan wij naar toe na onze dood? Een vergeten juweel van een plaat.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

      sweet sixteen - peter

      neerlands hoop - peter