Soulduo Sam & Dave heeft een paar hits gehad waar ik een zwak voor had, onder meer I Thank You en Soothe Me. Die vond ik zelf altijd nog wat sterker dan hun grootste hit Soul Man. Toch hebben beide heren samen nog wel een paar andere toppers gemaakt, waarbij niet alleen hun messcherpe samenzang maar ook de fantastische Stax-Voltband voor soulvolle maar tegelijk strakke, scherpe nummers zorgde als You Got Me Hummin’, Hold On I’m Comin’, When Something is Wrong With My Baby en veel meer.

Nu had ik de grootste hits van de heren al op de cd’s van The Complete Stax Volt Singles Box, maar daar staan ze wat versnipperd tussen alle andere acts van dat label, dus ik kocht een tijd geleden een verzamel-cd’tje van Sam & Dave. Dat had ik beter niet kunnen doen, want ik had even niet goed opgelet. Er stond namelijk niet uitdrukkelijk op het hoesje vermeld dat het om de originele opnames of de originele hits zou gaan. De titel was “Sam & Dave – Soul Sister, Brown Sugar, 20 Soul Hits”, en de uitvoeringen waren weliswaar van dezelfde Sam en dezelfde Dave, maar blijkbaar jaren later voor een ander platenlabel nog een keertje dunnetjes overgedaan. Een tikkeltje minder geïnspireerd, zullen we maar zeggen.

We laten hier twee keer twee fragmenten horen, eerst van de originele Stax single, dan de latere opname. Verder commentaar overbodig, lijkt me. Overigens is het aardig om te vermelden dat de single van Soothe Me een live opname bevatte. Zo goed waren ze dus live.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.