Mondharmonicaspeler en zanger Scott Albert Johnson schreef vrijwel alle liedjes voor zijn album Umbrella Man zelf, al riep hij voor de melodie soms de hulp van anderen in. Die liedjes zijn zeer dik in orde, waardoor we Johnson eerder als singer/songwriter dan als mondharmonicaspeler kunnen aanduiden, al speelt hij dat instrument fantastisch.

Bij de mondharmonica denk je al snel aan de blues, maar deze muziek overstijgt die categorie met gemak, al zijn er wel degelijk bluesy elementen. In het enige nummer dat hij niet zelf schreef, Wynton Marsalis’ instrumentale In The Court of King Oliver balanceert de muziek ergens tussen jazz en Toots Thielemans, maar meestal is het americana met als basiselementen rock, blues en jazz, met soms een vleug folk.

En soms wordt er een verrassend avontuurlijk pad ingeslagen, zoals in Walkabout, waarin de mondharmonica een muzikaal duet of duel aangaat met een didgeridoo, waarbij er zich ook nog een fel scheurende elektrische gitaar in mengt, terwijl de drummer een stuwend ondergrondje op peil houdt. Verrassend, en erg leuk.

Johnson is niet alleen een virtuoos mondharmonicaspeler maar ook een uitstekende, bezielde zanger die zijn sterke liedjes overtuigend brengt. Lekker plaatje kortom, stevig en toch gevoelig en met een mooie dosis melancholie.