Utah Phillips was een linkse, kritische liedjesschrijver die prachtige liedjes schreef over zwervers en hobo’s, tegen de oorlog en tegen priesters, tegen het kapitalisme en oneerlijkheid, maar die ook een paar magnifieke liefdesliedjes schreef. Helaas was hij zelf niet een echt geweldige performer, waardoor je na een kwartiertje al afhaakte als je een cd van hem beluisterde. Phillips overleed in 2008, en daarna hebben muzikale vrienden een Tribute opgenomen.

Dat was een geweldig idee, want door de enorme variatie aan artiesten die allemaal een van zijn liedjes zingen hoor je pas goed dat hij een geweldig oeuvre bij elkaar heeft geschreven. Je moet wel een beetje van de ouderwetse folksong houden. Het type folksong dat vooral als vehikel gebruikt werd om een boodschap over te dragen. Maar als je daar gevoelig voor bent, dan zitten er zeker een paar kippevelliedjes tussen, brok-in-de-keelnummers als “Daddy what’s a train?” of Old Buddy Goodnight. Luister ook naar de oude Pete Seeger die Or Else! (One of these days) zingt. Prachtig!

Op deze dubbel-cd (samen bijna tweeëneenhalf uur aan topliedjes) hoor je een hele rij aan bekende en minder bekende folkcollega’s van Utah Phillips, van Magpie tot Ani DiFranco of de piepjonge Elizabeth LaPrelle tot Gordon Bok en Rosalie Sorrels. Je kunt horen dat al deze artiesten houden van de liedjes die ze zingen, ook de artiesten die zelf tot de besten behoren als Emmylou Harris, Mary Black, Si Kahn en John McCutcheon. En het zal je verbazen hoeveel van die liedjes je blijkt te kennen zonder dat je wist dat ze van Utah Phillips waren – Hobo’s Last Ride, Rock Salt And Nails, Green Rolling Hills of West Virginia, Hallelujah I’m a Bum of All Used Up. Een mooie verzameling – schitterende liedjes, mooi en bevlogen uitgevoerd, en een echt mooi tribute voor Utah Phillips.

  

terug naar de startpagina van moors magazine

»