Vassar Clement – fiddle. Hoe vaak hebben we dat niet op een hoes zien staan van een country- bluegrass- of bluesartiest? Clements leek de ideale sideman, de perfecte studiomuzikant. Nu is er dan een cd waar Clements, dankzij David Grisman en zijn onvolprezen platenlabel Acoustic Disc, in de spotlight staat. Dat wil zeggen – zijn naam staat op de hoes, en met kleine lettertjes staat er dan: featuring Elvin Bishop, Bob Brozman, Norton Buffalo, Maria Muldaur, Charlie Musselwhite, Roy Rogers en nog een paar van dat soort grote namen.

Maar Vassar Clements doet ook hier wat hij eigenlijk altijd al deed: hij houdt zich vooral een beetje op de achtergrond en stelt zich dienstbaar op. Hier mag hij gelukkig wel af en toe wat meer schitteren dan anders, en dat is natuurlijk pure winst. De gasten hebben er allemaal, stuk voor stuk, erg veel zin in, en Vassar heeft er altijd al zin in, dus het is een zeer aanstekelijk plaatje geworden.

Er zijn wat oude bluesnummers uit de kast gehaald, maar de muziek doet nog het meest aan bluesy bluegrass denken. Vasar zelf noemt het Hillbilly Jazz. Met name Bob Brozman, Elvin Bishop en Maria Muldaur zijn erg op dreef. En nogmaals, het is een groot genoegen naar de oude, bevlogen fiddlemeester te luisteren.

  • Vassar Clements – Livin’ with the blues – Acoustic Disc ACD-58