Bugge Wesseltoft is een Noorse jazztoetsenist die met Moving in 2002 een magnifiek album maakte dat onder de nu-jazz wordt gerangschikt, of onder de fusion, waarbij je jazz hier gefuseerd met triphop en elektronica moet denken, maar eigenlijk is dat allemaal onzin.

Wat Wesseltoft hier doet, met een onwaarschijnlijk goede band Noorse muzikanten, is de subtielere kanten van de jazzrock verder uitbouwen – soundscapes gebouwd op piano en synthesizers, en een werkelijk fenomenale ritmesectie. Als je Black Market van Weather Report mooi vindt kun je hier voluit genieten, want dit is één lang, uitgesponnen en uitermate gevarieerd Black Market, met een onwaarschijnlijke gelaagdheid, een zomerse relaxte sfeer en een prachtige spanningsboog waardoor je ook bij de zachtere passages toch op het puntje van je stoel zit.

Het is eigenlijk een doodzonde om uit de langere composities met een fraaie spanningsboog zomaar een fragment van 45 seconden te knippen, maar we hebben het toch gedaan om je een heel klein beetje een indruk te geven van dit verrukkelijke, bijna vergeten meesterwerkje.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.