Paul Vlaanderen was de hoofdrolspeler in een legendarische reeks hoorspelen die Nederland tientallen jaren aan de radio gekluisterd hield, ook toen er al televisie was. Elke week was er een aflevering van een half uur waar mensen echt voor thuis bleven. Paul Vlaanderen was een enigszins bekakt pratende schrijver-detective die met zijn kindvrouwtje Ina en butler Charlie bloedstollende avonturen beleefde.

Eén van die avonturen, het Milbourne Mysterie, dat in januari 1966 werd uitgezonden, is nu op drie cd’s van elk een uur uitgebracht door uitgeverij Rubinstein. Veel vaart, spanning en vooral pretentieloos vermaak houden de luisteraar nu nog steeds op het puntje van zijn stoel, al is het verhaal soms wat ongeloofwaardig. Een echte ouderwetse puzzeldetective, met aanslagen op zowel Vlaanderen zelf als zijn vrouw Ina, moorden, chantage en doden die niet dood blijken te zijn. De verhalen met Paul Vlaanderen werden door de Britse schrijver Francis Durbridge speciaal als hoorspel geschreven, en daarom is het extra leuk dat dit verhaal nu in zijn oorspronkelijke vorm verkrijgbaar is – als hoorspel.

Geen voorgelezen boek dus, maar echt een zeer suggestief hoorspel dat het ouderwetse knusse radiogevoel weer helemaal op kan roepen. Twee korte fragmenten – de openingstune en een stukje waarin Ina door Charlie gered wordt. Het hele hoorspel duurt drie uur en is zeer aan te raden, mede door het tijdsbeeld dat door verschillende audio-details wordt opgeroepen (ouderwetse telefoons, waarbij je de kiesschijf hoort draaien, een vrij onderdanige butler, het zeer beschaafde en gearticuleerde Nederlands van Vlaanderen die zijn vrouw regelmatig toespreekt met “Kindje toch!”, enzovoorts). Een knusse, spannende en humoristische tijdreis.

  • Francis Durbridge – Paul Vlaanderen en het Milbourne-mysterie – het originele hoorspel met Eva Janssen en Jan van Ees – Rubinstein – ISBN 978-904 760 9247

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.