Smithsonian Folkways is een bijzonder platenlabel van het Smithsonian Insituut,  een Amerikaans onderwijs- en onderzoeksinstituut met bijbehorend museumcomplex. De instelling bestaat uit negentien musea en zeven onderzoekscentra en beheert collecties met 142 miljoen voorwerpen, en kan worden beschouwd als het instituut dat de Amerikaanse geschiedenis in de breedste zin archiveert en stimuleert. De laatste jaren is er buitengewoon veel aandacht voor de verschillende bevolkingsgroepen die deel uitmaken van de Amerikaanse bevolking. Het platenlabel brengt dan ook veel muziek uit die je Amerikaanse wereldmuziek zou kunnen noemen.

José-Luis Orozco maakt muziek voor kinderen, en hij maakt die muziek niet alleen om kinderen te vermaken, hij wil ze ook spelenderwijs talen leren, en ze leren aandacht te hebben voor hun eten. Op zijn nieuwe album leert hij in negen liedjes kinderen bewegen, ook weer op een speelse en vanzelfsprekende manier, met muziek die ook volwassenen nog aanspreekt. De liedjes worden eerst in het Spaans gezongen, en dan nog een keer in het Engels.

Ik heb geen idee of er in Nederland een groot publiek zal zijn voor dit album, met Spaanse en Engelse kinderliedjes om kinderen in beweging te krijgen, maar ik hoop het eigenlijk wel, want de muziek is gewoon erg leuk en aanstekelijk.

Luister hier naar een paar fragmenten:

Domingo Flamingo (Español)     
Clap, Stomp, Tralala     
Up High Down Low