een dubbelcd

weather report
- live in offenbach 1978 (rockpalast)

en de dvd

 

Weather Report is een van de invloedrijkste jazzrockformaties ooit, dankzij de gouden combinatie van toetsenist Joe Zawinul en saxofonist Wayne Shorter, die samen de vaste basis van de band vormden. Zij wisten elkaar tot grote hoogten op te zwepen terwijl ze elkaar tegelijk ook mooi in evenwicht hielden, en ze hadden daarbij een uitstekende hand van kiezen als het om bandleden ging.

In de live opnames uit 1978 die gemaakt werden voor het Duitse televisieporgramma Rockpalast zien we de band in een absolute topbezetting, met naast Shorter en Zawinul drummer Peter Erskine en de bijna legendarische bassist Jaco Pastorius, die op de fretloze bas dingen deed die niemand daarvoor ooit gedaan had, en die sindsdien voor een deel bijna standaard zijn geworden bij jazz- en rockbassisten die zichzelf serieus nemen. De opnames zijn uitgebracht op een dubbele cd en een dvd, en dat levert een merkwaardige andere luisterervaring op

Als je de cd's beluistert hoor je een band die superieur samenspeelt en volledig op dreef is. Je hoort ook dat ze geweldig goed naar elkaar luisteren en hecht op elkaar ingespeeld zijn, terwijl ze elkaar tegelijkertijd, zoals in de jazz gebruikelijk, de ruimte geven. Maar als je naar de dvd kijkt, zie je vier individuen die helemaal niet naar elkaar lijken te kijken en volledig voor zichzelf staan te spelen. Heel vreemd, want uit de luisterervaring van de cd's weet je dat het anders moet zijn, maar zo ziet het er niet uit. Het beeld is verder ook wat grofkorrelig, terwijl de mannen wat statisch staan en zitten te spelen. Met andere woorden: de dvd voegt eigenlijk niet zo heel veel toe aan de muziek. Voor Weather Reportfans is het desalniettemin een aanrader, want je ziet een concert van de band in optima forma, en als je goed kijkt zie je toch behoorlijk wat interactie.

Het is overigens wel echt een live concert uit 1978, dus technisch is het allemaal niet al te subtiel, maar er valt toch wel erg veel te genieten, zoals je kunt constateren als je naar de drie fragmenten luistert. Het concert opende met Black Market, dat hier veel van de finesse en subtiliteit van de studioversie mist, maar daar een fikse dosis rauwe power voor teruggeeft - je kunt overigens horen dat ze hier nog op gang moeten komen - en eindigt met Bahia, waarin de band volledig op stoom was, maar waar ze ook laten horen dat ze "klein" durven spelen voor een groot publiek. Een tijdsdocument dat ik niet graag had willen missen.

  • Weather Report Live in Offenbach 1978 - Rockpalast -  Art of Groove MIG 80092 2cd
  • Weather Report Live in Offenbach 1978 - Rockpalast -  Art of Groove MIG 80097 dvd

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine