Akkajee is een Fins duo dat bestaat uit twee eigenzinnige vrouwen die de draailier, de nyckelharpa, de viool en zang voor het eerst  gecombineerd hebben, met verbluffende resultaten  Meriheini Luoto  bespeelt de nyckelharp en zingt, en Iida Savolainen speelt viool en zingt, en beiden bespelen ze ook nog een heel arsenaal aan bij elkaar geraapte muziekinstrumenten.

De titel van hun album Lastenkerääjä betekent kinderverzamelaar, en het gelijknamige lied gaat over een vreemde oude kerel die stoute kinderen in een zak verzamelt. Het hele album is gedacht vanuit de kinderlijke geest en de fantasie van kinderen, en de muziek is al net zo grillig als de sprookjes en verghalen die als basis van de liedjes dienen.

Tegelijk is het ook muziek die je meteen bij de kladden heeft, want ook als ze fluisterzacht spelen en zingen zit je al op het puntje van je stoel om maar niks te missen. Unieke, spannende en avontuurlijke folk die alle kanten op gaat, en ook kanten die je absoluut niet verwacht. Maar de dames weten het steeds boeiend en intrigerend te houden, van begin tot eind.

Luister hier naar een paar fragmenten: