Arabian Fuzz noemen ze hun muziek zelf, de vijf mannen van Al-Qasar – een band die ontstond in de Parijse wijk Barbés, waar producer Thomas Attar Bellier muzikanten uit Marokko, Algerije, Egypte, Frankrijk en de Verenigde Staten bij elkaar bracht. Dat bleek een vlammend mengsel te zijn – wereldfusie met een stevige rockbodem, gemixt met psychedelische invloeden van over de hele wereld, Noord-Afrikaanse trance, Arabische grooves, stevig, elektrisch en met een ongelofelijke energie en samenhang gebracht.

Hier hoor je een band die hecht klinkt, maar tegelijk lekker los, ze gaan er vol tegenaan, maar geven ook hun gasten de ruimte – en dat zijn op dit debuutalbum niet de minsten. Maar eerst de bandleden:

Thomas Attar Bellier: elektrische saz, gitaren, keys
Jaouad El Garouge: zang, awtar, karkabou, tbila, bendir, claves, caxixi, cowbell
Guillaume Théoden: bas, sub bas
Nicolas Derolin: darbuka, daf, bongos, bendir, shakers, saget
Paul Void: drums

En bij de gasten vind je namen als Lee Ranaldo (Sonic Youth), Alsarah (Alsarah & The Nubatones) en Jello Biafra (Dead Kennedys).

Een overweldigend debuut, dat is wel het minste wat je er over kunt zeggen, een album met muziek waar je niet stil bij kunt blijven zitten, maar ook muziek met een melancholieke ondertoon, en muziek waarin je de herkomst van de verschillende bandleden terug kunt horen – de verrijking die de multiculturele samenleving ons brengt wordt hier hoorbaar gemaakt. Subliem album!

Luister hier naar een paar fragmenten:

Awtar Al Sharq     
Sham System     
Barbès Barbès     
Mal Wa Jamal