Het Alba Griot Ensemble is een internationaal gezelschap dat bestaat uit twee Schotten, de gitaristen en zangers Mark Mulholland en Craig Ward, de Belgische contrabassist Hannes d’Hoine (die Craig Ward kende omdat die acht jaar in de Belgische band dEUS heeft gespeeld) en de Malinese percussionist en n’gonispeler Yacouba Sissoko. De n’goni is de luit van het Bambaravolk in Mali, en Sissoko beheerst het instrument tot in zijn vingertoppen. Mulholland had Sissiko ontmoet toen hij in 2014 naar Mali ging en Sissiko de eerste muzikant was die hij daar tegen kwam.

Er komen op dit album nog wat gasten bij, zoals drummer Tony Allen, koraspeler Touman Diabate (die we vooral in het titelnummer The Darkness Between the Leaves mogen bewonderen) keyboardspeler Jean-Philippe Dary, balafonspeler Lassana Diabate en nog een paar.

Zeven van de acht nummers zijn geschreven door Mark Mulholland, en dat betekent dat we eigenlijk vooral zitten luisteren naar Schotse liedjes die zijn gearrangeerd met Malinese middelen en Keltische invloeden. Schotse folk met een Malinees sausje, om het wat oneerbiedig te zeggen. Maar het werkt meestal wel, moet ik zeggen. Want je hoort dat er een uitwisseling plaatsvindt, dat er echt naar elkaar geluisterd wordt en er dus ook echt samen muziek gemaakt wordt, waardoor er toch iets ontstaat dat uniek en nieuw is. Mooi plaatje.

Luister hier naar een paar fragmenten:

alba griot ensembe - melt my blues away     
alba griot ensembe - the darkness between the leaves     
alba griot ensembe - north wind