De Belarussische accordeonist Aliaksandr Yasinski debuteert internationaal met het album Hlybini, dat in het Witrussische “dieptes” betekent, en dat voor Yasinski staat voor alles wat ons diep raakt, zoals muziek.

Hij heeft voor vrijwel alle nummers op dit album niet meer dan een accordeon nodig, maar hij verrast halverwege, in te hummer In Freedom and Dignity  met twee gasten, de Zweedse Roine Arolt die een stevige partij elektrische gitaar speelt en de Duitse Marco Minnemann die al net zo fel drumt, terwijl Yasinski hier zelf ook nog bas speelt. Het levert een energiek en spannend stuk jazzfusion op dat perfect past binnen de rest van het album, want Yasinski is een uitzonderlijk avontuurlijke acccordeonist, waar je regelmatig met open mond naar zit te luisteren.

Grenzen lijkt hij niet te kennen, en dat maakt zijn muziek extra aantrekkelijk – je wordt op bijzonder veel manieren verrast, en je belandt in een muzikale wereld waarin je niet snel uitgeluisterd bent. Een subliem meesterwerkje, en hou deze man in de gaten!

  • Aliaksandr Yasinski – Hlybini – Riverboat Records RUGCD1135distr Music & Words
  • Bestel de cd hier bij een bekende webwinkel: Hlybini

Luister hier naar een paar fragmenten: