BaBa ZuLa is een band uit Istanbul die er uitziet als een stel overjarige hippies. Hun muziek is nergens mee te vergelijken. Turkse psychedelica, gemengd met een dosis krautrock en de nodige dub. Dan kom je een beetje in de buurt, maar je zult echt moeten luisteren om te begrijpen hoe deze band zich nergens wat van aantrekt, met onder meer een versterkte oud, en bijvoorbeeld een tekst die van een zoontje komt dat die tekst zong toen hij door zijn vader geduwd werd op de schommel (dat werd SalincaksinU Are the Swing). Osman Murat Ertel’s kinderen spelen ook de drums op dit nummer. Ertel is de oprichter van de band en speelt de elektrische saz.

Het instrumentale deel van het album ontstond uit de muziek die de band schreef voor een documentaire over valken, en tijdens dat proces leerden ze veel over vogels. Later werden er lagen en elementen aan toegevoegd, en alles op de bodem van de wilde Turkse psychedelica, met als inspiratiebron ook nog krautrockpioniers Can, en de electro-dub experimenten die ze met producer Mad Professor ondernamen. Turkse muziek voor de eenentwintigste eeuw, “muziek voor gevaarlijke tijden”, zoals Ertel zegt.

Merkwaardig genoeg passen dub, krautrock en psychedelica perfect bij elkaar, en blijken ze spannende en buitengewoon opwindende muziek op te leveren. Unieke, nieuwe muziek.

Luister hier naar een paar fragmenten:

baba zula - salncaksin - u are the swing     
baba zula - port pass     
baba zula - transendance