Balamuc is een internationale band, een echte multiculturele smeltkroes die op hun nieuwe album Tarkabarka Oost-Europese volksliedjes en dansen op een bijzondere manier tot leven brengen. Want je hoort al hun invloeden terug- de bandleden komen uit Hongarije, Turkije, Frankrijk, Ierland, Nieuw Zeeland en het Verenigd Koninkrijk.

Hun repertoire bestaat uit energieke folk en dansliedjes uit de Balkan en Oost-Europa. Er zijn heel wat Romani dialecten op het album te horen, en bandleader en violiste Agnes Branner legt dat ook uit. Zo wordt er zelfs in het zeer oud Romani dialect “beás (boyash) gezongen – die taal werd gesproken door een ethnische groep die vooral in Roemenië en Hongarije leefde en wiens voorouders werden gedwongen in de Transylvaanse mijnen van de Apuseni bergen te werken. Het lied gaat over het reizende leven van de zigeuner, en gaat over leven en liefde. Hoe actueel kun je worden?

Balamuc probeert nieuw leven te blazen in Romani muziek en wat mij betreft lukt ze dat meer dan goed. De muzikale tradities worden overigens niet alleen in ere gehouden, met dit album kun je ook een feestje bouwen, want hier kan niemand bij stil blijven zitten. Mooi album!

Luister hier naar een paar fragmenten: