Balkan Taksim is een samenwerkingsproject van Sașa-Liviu Stoianovici en Alin Zăbrăuțeanu die vanuit Boekarest opereren. Stoianovici is een multi-instrumentalist en kunstenaar, Zăbrăuțeanu een elektonica producer en wat ze met zijn tweeën doen is zonder meer verbluffend.

Sasa is een gepassioneerd liefhebber van Roemeense volksmuziek, die hij dan ook fanatiek verzamelt, en dat geldt ook voor de muziekinstrumenten die daarbij horen, als de saz (een soort driesnarige bouzouki), de ney (een fluit) en de darbouka (een bekertrommel). De geluiden van die instrumenten en die oude liedjes (van de ruime Balkan overigens) vormen de basis van hun muziek, maar denk niet dat je hier traditionele Balkanmuziek te horen krijgt, want de elektronicabehandeling zorgt voor een psychedelische filter, die een uniek eindresultaat oplevert.

Hypermoderne dansmuziek is het geworden, waarin je de traditie zeker nog terug kunt horen, maar waarin de opwinding en de grooves van nu overheersen. Stevige baslijnen en drums zorgen voor een trance die dansers zeker zullen waarderen, maar ook voor luisteraars die geen dansers zijn is dit een subliem, avontuurlijk en opwindend plaatje waarin veel te ontdekken valt. Een toppertje!

Luister hier naar een paar fragmenten: