Goran Bregovic gaf met zijn Wedding en Funeral Band een onvergetelijk goed concert in de Oosterpoort in Groningen, begin oktober 2012. Daar kocht ik de moeilijk verkrijgbare laatste cd van de band, Alkohol, waarop je kunt horen hoe fenomenaal goed Bregovic en zijn band zijn. De cd is al net zo gevarieerd als het concert was, wat voor sommige recensenten reden was voor een negatieve recensie – ze waren blijkbaar gekomen voor een ongenunanceerd ruig Balkanfeest, terwijl Bregovic juist de nuance en de subtiliteit combineert met de stevige ruigheid van de Balkanblazers.

Tijdens het concert wist hij het publiek bijvoorbeeld een paar keer mooi op het verkeerde been te zetten. Na het zingen van “Mesecina, mesecina, yoyoy…” liet hij een stilte vallen, waarop de zaal verder ging zingen. Daarop verscheen er een brede grijns op het gezicht van Bregovic en percussionist/zaner Alen Ademovic en zetten ze in een verhoogd tempo en met een ander arrangement het nummer verder. Nooit de gemakkelijke weg, altijd spannend en anders.

Op dit album vind je ook afwisselend stevige feestnummers (al wordt er binnen een nummer ook flink gevarieerd in tempo, en zitten er onverwachte subtiliteiten in), maar ook mooie slepende ballades. En ondanks de melancholie, waar deze muziek volledig van doordrenkt is, blijft het muziek die je een enorme adrenalinekick geeft en waar je verschrikkelijk vrolijk van wordt. Het is niet voor niets dat Bregovic in zijn eentje de hele Balkanmuziekscene een enorme schop vooruit heeft gegeven. Hier hoor je weer eens heel goed hoe dat komt.

  • Goran Bregovic and his Wedding and Funeral Band – Alkohol Sljivovica & Champagne – Mercury

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.