Derya Türkan en Sokratis Sinopoulos zijn al vele jaren bevriend en werken als musici ook al vele jaren samen, onder meer in het project Letter from Istanbul. Met Soundplaces maken ze hun eerste duet-album, een geweldige creatieve dialoog waarin de muzikale tradities waar ze vandaan komen, Turkije en Griekenland, en de plaatsen die ze bezochten, allemaal aan bod komen.

Ze beginnen in Istanbul, waar hun instrument, de kemenche, oftewel Pontische lier, vandaan komt. Beiden zijn absolute virtuozen op dat snaarinstrument, en weten er niet alleen alles uit te halen wat er maar in zit, maar ze weten ook met zijn tweeën een duoklank te bereiken die ongeëvenaard is. Lyrisch, melancholiek en meeslepend, en doordat ze samen met dat instrument op muzikale ontdekkingsreis gaan vallen alle grenzen tussen Turkije en Griekenland spontaan volledig weg.

Van Istanbul gaan ze naar het eiland van Mytilini en Izmir, de stad van de rembetika, en dan verder naar de cicladen-eilanden en Konyo, thuisland van de dervishen van Mevlevi en terug naar de Zee van Marmara in Erdek om terug te keren naar Istanbul en tenslotte te eindigen waar het album werd opgenomen, in de kerk van Saint-Remi in Fernelmont in België met een eigen compositie, het titelnummer van het album, Soundplaces. Verder hoor je traditionele liefdesliedjes, dansliedjes, rebetika, een stukje dervish ceremonie, een stuk uit de achttiende eeuw (het openingsnummer Nihavend Pesrevi) en een compositie van Derya Türkan.

Een mooie reis die adembenemend mooie, melancholieke muziek oplevert waar je een warme vriendschap doorheen hoort klinken. Ga zitten en laat je meevoeren door deze twee meesterlijke muzikanten.

  • Derya Türkan & Sokratis Sinopoulos – Soundplaces – Seyir Muzik BC 0745125354002 – distr Xango

Luister hier naar een paar fragmenten: