Divanhana is een band uit Sarajevo, een stad die altijd bekend stond als een kruispunt tussen oost en west. De band speelt nieuwe, eigenzinnige arrangementen van traditionele muziek uit Bosnië en Herzegovina, met de nadruk op de sevdah, wat je misschien de Bosnische blues zou kunnen noemen, hoewel er ook wat soul in zit, melancholie, passie en verlangen.

Het album begint nog vrij traditioneel, maar al snel hoor je dat de bezetting van piano, koperblazers en drums, die de traditionelere accordeon en zang aanvullen, het grote verschil maken, vooral door de jazzy aanpak. Het swingt, en het heeft de melancholie van de fado of de flamenco. Meeslepende muziek, die vooral door de bijzondere arrangementen een speciaal muzikaal avontuur oplevert.

En dan is er uiteraard ook nog die prachtige, warme stem van zangeres Leila Catic, die je weet te pakken, en die alles bindt. Mooi mooi. Een verrassend mooi album, met één voet in de traditie, maar verder met grote stappen in deze tijd. En dankzij prachtige arrangementen en virtuoze musici die gepassioneerd samenspelen is dit een magnifiek groeiplaatje geworden. Een absolute aanrader voor iedereen die van avontuurlijke wereldfusie houdt.

Luister hier naar een paar fragmenten: