Het Bulgaarse Eva Quartet bestaat al meer dan vijfentwintig jaar, sinds 1995. De vier leden zijn allemaal ook lid geweest van het wereldberoemde vrouwenkoor Le Mystère des Voix Bulgares en dat kun je wel een beetje horen, hoewel ze met zijn vieren een ietwat avontuurlijker route bewandelen.

Wat kun je hier verwachten, naast a capella Bulgaarse volksliederen? Luister eens naar Leme Dreme, een liedje uit het westelijke platteland van Bulgarije, en een spel van stem en gadulka, en traditioneel Bulgaars snaarinstrument. Wat mij betreft hadden ze overigens meer van dit soort humoristische uitstapjes mogen maken, ook al is hun a capella-zang fenomenaal goed.

De liedjes die ze zingen zijn zowel bekende nummers als Minka E Rano Stanala, maar ook onbekende juweeltjes, en zelfs een lied uit de Orthodoxe kerk uit de tiende eeuw, Gospodi, Pomiluy.  Daarnaast komen ook hedendaagse Bulgaarse componisten als Stefan Dragostinov, Ivan Spassov en Dimitar Hristov uitgebreid aan bod. Zo wordt traditionele muziek net even een slag leuker. Magnifiek plaatje!

Luister hier naar een paar fragmenten:

Minka E Rano Stanala     
Baba Luk Posela     
Leme Dreme     
Gospodi, Pomiluy