Kužełovské zpěvulky is een bandnaam waar je internationaal niet ver mee komt, vrees ik, maar dit Tsjechische meisjeskoor met traditionele begeleidingsband verdient wel degelijk een breed publiek.

Klára Halíčková, Erika Kolaciová, Klára Kostelanská, Miroslava Macková, Magdalena Mičková, Veronika Mičková, Marie Pomykalová, Adéla Sedlářová en Markéta Sedlářová zingen sinds 2011 samen, sommigen al vanaf 2005, en ze nodigden steeds vaker gastmusici uit om hun te ondersteunen. Op hun cd V Kuzelove su deveata… jak ta malina (een goede vertaling kon ik niet vinden, maar malina is een framboos) zingen de mannen ook best veel, maar dat vind ik persoonlijk absoluut niet bezwaarlijk.

Ze zingen vooral liedjes uit de streek waar ze vandaan komen, Horňácko, waar hun dorp Kuželov in Moravië ook ligt. Als je luistert heb je ook het gevoel dat je naar een landelijke Balkanstreek wordt teruggekatapulteerd, zo’n halve eeuw of nog veel verder terug in de tijd. Want dit is traditionele, maar tegelijkertijd tijdloze muziek, waarvan je je kunt voorstellen dat het voor de mensen in die streek heimweegevoelens oproept. Mooi plaatje.

Luister hier naar een paar fragmenten: