Tristan Driessens is een Belgische oud-speler die we onlangs nog tegenkwamen in een avontuurlijke wereldfusieband die hij aanstuurt, het Soolmaan Quartet. Het Lâmekân Ensemble, dat hij al eerder oprichtte, is wat traditioneler van opzet, maar zeker niet minder interessant. Het Seyir Trio is eigenlijk een soort van afsplitsing, of onderdeel van dat Lâmekân Ensemble.

Tristan Driessens speelt nog steeds de oriëntaalse oud, de Franse Ruben Tenenbaum speelt viool, en dan specifiek de Ottomaanse viool waarin hij zich sinds 2009 in Istanbul heeft gespecialiseerd. Hij speelt met zowel Turkse ensembles als met hedendaagse muzikanten en improviserende muzikanten, dus verwacht niet meteen een streng puristische aanpak. Simon Leleux, de percussionist, speciliseerde zich in Arabische en Midden-Oosterse percusiie, en speelt hier de doholla. Als gast speelt de onvolprezen Tcha Limberger in de tweede suite mee op contrabas en viool.

Het album is live opgenomen in een Belgische kerk, en hoewel de composities klinken als traditionele Ottomaanse of Turkse muziek is een deel ervan gecomponeerd door Driessens, Tenenbaum en Leleux. Het is ingetogen muziek, waar je even rustig voor moet gaan zitten, rustig de tijd voor moet nemen, maar dan gebeurt er ook wat. Een fenomenaal mooi album, waarin ritme, melodie, solo en samenspel allemaal perfect samenkomen. Een pracht van een groeidiamant.

Luister hier naar een paar fragmenten: