Het Orchestre International du Vetex opereert vanuit België, maar is een internationaal feestorkest zonder weerga. De Balkan klinkt zeer nadrukkelijk door, maar op hun nieuwe album Fifavela hoor je ook Zuid Amerika en de tarantella van Sicilië met af en toe ook wat afrobeat. En dat alles in een een vanzelfsprekend klinkende mix die met een tomeloze energie en enthousiasme gebracht wordt.

Aanstekelijke muziek, waar je niet gemakkelijk bij stil kunt blijven zitten, en waar zelfs de grootste chagrijn nog een goed humeur van krijgt. En dat terwijl de muzikanten van Vetex echt niet alleen maar op zijn Balkans lopen stampen – ze kunnen soms verbazend subtiel uit de hoek komen, roeren er regelmatig humor door en zorgen daarnaast ook nog eens voor een melancholieke ondertoon. Met andere woorden – Het Orchestre International du Vetex heeft zich zo langzaamaan ontwikkeld tot een van de allerbeste brassbands ter wereld.

Op Fifavela laat Thomas Morzewski horen dat hij perfecte stukken voor deze band kan componeren. Morzewski speelt lead trompet, accordeon, piano, en elektrische gitaar en kan, denk ik, wel als leider van de band beschouwd worden, hoewel het orkest hechter klinkt dan ooit, en je je afvraagt of ze wel een leider nodig hebben, zo goed zijn ze op elkaar ingespeeld. Fifavela is een absolute aanrader!

Luister hier naar een paar fragmenten: