Banafshe is de titel van een album met muziek uit Iran, gecomponeerd door Firouz Aliyev, voor de tär, een tokkelinstrument met een lange hals en vijf tot acht snaren dat veel in Iran, Azerbeidzjan, Turkije, Georgië en Armenië wordt bespeeld. Er wordt geïmproviseerd tussen de tär, die door Aliyev bespeeld wordt, de piano van Jeyhoun Dadashev en de naqareh (een midden-oosterse membranofoontrommel) van Yahid Asadollahi.

Een paar jaar geleden zouden deze klanken voor ons misschien nog veel te exotisch hebben geklonken, maar in de loop der tijd zijn we zo gewend geraakt aan verschillende soorten wereldmuziek en de toonsoorten en ritmes die daarbij horen, dat we deze muziek inmiddels wel kunnen waarderen, zeker als ze zo indringend en gepassioneerd gespeeld wordt als hier.

Perzische invloeden en invloeden uit Azerbeidzjan zijn voor de kenner terug te horen, maar voor de gewone muziekliefhebber is er gewoonweg sprake van adembenemend mooie, spannende muziek van muzikanten die bijzonder goed naar elkaar luisteren en magnifieke melancholieke muziek maken. Prachtig!

  • Firouz Aliyev, Jeyhoun Dadashev, Yahid Asadollahi – Banafshe – distr Xango
  • Bestel de cd hier bij een bekende webwinkel: Banafshe

Luister hier naar een paar fragmenten:

galmadi (chaharga & bastenegar)     
banafshe (chaharga)     
chaharha (tasnifi)