Bassekou Kouyate is een musicus uit Mali. Zijn band heet Ngoni Ba en zijn vrouw, Amy Sacko zingt in die band. Zijn debuutalbum werd in 2007 internationaal uitgebracht, en hij heeft sinds die tijd ook veel in Europa opgetreden, en hij is ook op een aantal albums van Toumani Diabate te horen.

Miri is het vijfde album dat hij met zijn band Ngoni Ba uitbrengt en het is een album dat gaat over liefde, vriendschap, familie en echte waardes in deze tijden van crisis. Voor Miri reisde Bassekou terug naar zijn geboorteplaats Garana, een dorp aan de oevers van de Niger. Het instrumentale titelnummer van het album probeert de sfeer te pakken als je aan de oever van de rivier zit, ver weg van de herrie, de files en het politieke gekonkel, en je denkt na over het leven.

Miri is verder ook een persoonlijk album, dat gaat over zijn moeder die dertien kinderen ter wereld bracht waarvan er vijf dood gingen, andere liedjes gaan over vriendschap, jaloezie, rijkdom en eigenlijk alles waar het in het leven om draait.

Er zijn wat bijzondere gasten te horen op dit album, musici waarmee Bassekou al eerder en langer heeft samengewerkt, zoals Abdoulaye Diabate en Habib Koite, maar ook onverwachte gasten als fiddler Casey Driessen die hij ontmoette toen hij tourde met banjospeler Bela Fleck en gitarist Michael League van Snarky Puppy. Of wat dacht je van de Marokkaanse oud- en guimbrispeler Majid Bekkas, die samen met Bassekou een trio vormde samen met de Duitse jazzpianist Joachim Kühn. Ik bedoel maar. Ik laat een paar fragmenten horen, maar er valt op dit album nog heel wat meer te ontdekken. Een subliem meesterwerkje.

  • Bassekou Kouyate & Ngoni Ba – Miri – Outhere records OH 032 – distr Xango
  • Bestel de cd hier bij een bekende webwinkel: Miri

Luister hier naar een paar fragmenten:

bassekou kouyate & ngoni ba - kanougnon feat majid bekkas     
bassekou kouyate & ngoni ba - miri     
bassekou kouyate & ngoni ba - yakare