Philippe Sanmiguel woont al bijna zestien jaar in de hoofdstad van Mali, Bamako, een stad met bijna twee miljoen inwoners. Hij was daar de producer van albums van onder meer Samba Touré, de beroemde Malinese bluesman, en later kwamen daar de legendarische Toearegband Tartit bij, Anansy Cisse, Mariam Kone, Djime Sissoko aen nog veel meer.

Black Mango’s Quicksand album werd in Bamako opgenomen over a periode van een aantal jaren, in verschillende opnamesessies, waarbij iedere musicus de vrije hand kreeg om te spelen over een vooraf opgenomen ritmische en melodieuze basis. De alchemie was er meteen, in alle gevallen, vaak meteen bij de eerste opname al.

Philippe ontmoette producer en muzikant Hugo Race met Chris Eckman rijdens hun verblijf in Bamako voor de opnamesessie van Dirtmusic’s Troubles & Lion City albums. Hugo vond de rafelrandjes van de opnames geweldig en bood aan om het album in zijn studio in  Melbourne te remixen, om zijn persoonlijke toets aan te brengen.

Het resultaat is verbluffend, want hoewel je misschien een samengeraapt zootje aan opnames zou verwachten is het een mooi uitgebalanceerd album geworden dat één geheel vormt. Drijfzand? Ik dacht het niet. Geweldig plaatje.

  • Black Mango – Quicksand – Gusstaff Records – distr Xango
  • Bestel de cd hier bij een bekende webwinkel: Quicksand

Luister hier naar een paar fragmenten: