BLK JKS is een Zuid-Afrikaanse band die in 2009 internationaal doorbrak met hun debuutalbum After Robots. Ze werden door Rolling Stone Magazine zelfs tot “Africa’s Best New Band” uitgeroepen. Dat succes duurde helaas niet erg lang, want de band verdween niet lang daarna van de radar. Hun successen in Amerika en Engeland bleken in Kaapstad en Johannesburg weinig waard te zijn, en de vier leden van de band gingen al snel allemaal tijdelijk wat anders doen.

Om een lang verhaal kort te maken – drie van de vier oorspronkelijke leden van de band zijn terug, aangevuld met de jonge virtuoze trompettist Tebogo Seitei, en wat we horen op het nieuwe album Abantu / Before Humans is spannende afrorock, gebaseerd op stevige grooves met gitaar en blazers in de hoofdrol, en niet te vergeten een sublieme ritmesectie die het allemaal extra spannend maakt – een drummer en een bassist die ritmes weten te mengen en schuiven, altijd op het scherpst van de snede.

Ze roeren er nog wat spirituele jazz doorheen, wat post-apocalypticsche funk, renegade dub en kwaito. Gasten zijn de Malinese gitarist Vieux Farka Touré en Beastie Boys jongen Money Mark op de track “Maiga.” Ik ga hier verder niet uitgebreid uitleggen hoe moeizaam dit album tot stand is gekomen (na de opnames was er een inbraak en werden alle tapes gestolen, zodat alles opnieuw moest worden opgenomen in drie dagen tijd) alleen dat het een geweldig album is waarop veel te ontdekken valt. Luister alleen maar eens naar de paar fragmenten die ik je laat horen, en luister er dan nog een keer naar, dan hoor je al weer meer dan je de eerste keer hoorde. Kortom, een groeiplaatje, en dat zijn altijd de beste.

Luister hier naar een paar fragmenten:

yela oh     
mme kelapile     
the mandela effect     
maiga mali mansa musa