Brancaleone project is een trio dat bestaat uit Giuseppe Spedicato op tuba, Rocco Nigro op accordeon en Giorgio Distante op trompet. Drie musici die in de regio Puglia in Italië hun sporen al ruimschoots verdiend hebben, want bij elk belangrijk muzikaal initiatief waren zij wel te vinden.

Maar dan het trio, want dat is weer een ander verhaal – je kunt je nooit achter een ander verschuilen – je moet het echt met zijn drieën waarmaken, en dat doen deze drie dan ook met volle overgave, waarbij vooral de trompet van Distante regelmatig sublieme hoogstandjes bereikt.

De drie heren hebben ook af en toe wat gasten ingeschakeld voor wat percussie, gitaarwerk en cello, maar eigenlijk hebben ze dat helemaal niet nodig, want met zijn drieën vormen ze een volwaardig orkest, wat mij betreft. Spedicato speelt overigens naast tuba ook akoestische bas, en hij schreef de meeste composities, wat ik zelf nogal verrassend vond, omdat de trompettist uiteindelijk nadrukkelijker aanwezig is. Rocco Nigro nam twee composities voor zijn rekening, de andere twaalf zijn van Spedicato. De geweldige arrangementen zijn van het trio. Topplaatje.

  • Brancaleone Project – Gradisca – Ipe Ipe – distr Xango
  • Bestel de cd hier bij een bekende webwinkel: Gradisca

Luister hier naar een paar fragmenten: