Catarina dos Santos is een Portugese zangeres, en de ondertitel van haar album Rádio Kriola is “Reflections on Portuguese Identity“. Het mooie is dat die Portugese identiteit volgens Dos Santos onder meer bestaat uit Braziliaanse en Afrikaanse invloeden, en dat ze dus feitelijk stelt dat Portugal een multiculturele samenleving is. Iedereen die van wereldmuziek houdt weet dat natuurlijk al heel lang, en weet ook dat dit voor ieder land ter wereld geldt zo langzaamaan, maar Catarina dos Santos maakt er gewoon een magnifiek album van, om vooral ook te laten zien wat een rijkdom dat is, al die verschillende culturen en al die verschillende muzikale invloeden.

De kleuren en ritmes van Brazilië, Kaap Verdië, Angola en de Portugese fado blijken elkaar niet alleen moeiteloos te vinden, ze verrijken elkaar ook, ze worden er mooier van. Rádio Kriola is een album waar je vrolijk en blij van wordt. Wereldfusie op zijn best.

Dos Santos schrijft bovendien mooie liedjes, soms samen met anderen, zoals het openingsnummer Caminho dat ze in Parijs schreef samen met de Braziliaanse musicus en componist Dom La Nena en dat geschreven werd in het Portugees en het Kaapverdiaans Creools. Een geweldige band en subtiele arrangementen doen dan de rest. Een absolute aanrader!

Luister hier naar een paar fragmenten:

catarina dos santos - caminho (het pad)     
catarina dos santos - inverno tropical (tropische winter)     
catarina dos santos - redención - la transparente (transparant)