Cesare Pastanella is een percussionist die met zijn sublieme kwartet Afrodiaspora een magnifiek album maakte dat muzikaal het verhaal vertelt van de Afrikaanse slaven die naar de beide Amerikaanse continenten werden verscheept en hoe de muziek van die zwarte bevolking weer terugkeerde. The Round Trip, zoals het album dan ook toepasselijk heet, laat alle invloeden horen en laat meteen horen wat een ongelofelijke verrijking dat altijd al geweest is voor de muziek.

Denk dan aan Colombiaanse cumbia, Peruviaanse walsen, Afro-Cubaanse jazz, Braziliaanse samba, Cape Verdiaanse morna, funky en Noord-Amerikaanse rhythm and blues, gezongen in talen met harmonieuze en buigzame klanken als Spaans, Engels, Creools, Malinké, Bambara en Yoruba.

Rosanna D’Ecclesiis is de perfecte zangeres voor dit repertoire, met precies het juiste timbre, de goede timing, die elk liedjes perfect lijkt aan te voelen. Nando Di Modugno is een adembenemend goede gitarist, en de ritmesectie maakt het vervolgens op een werkelijk sublieme manier af – Francesco Cinquepalmi op contrabas, elektrische bas en Venezolaanse cuatro en bandleider Cesare Pastanella op alle soorten van percussie, drums, marimba, balafon, synthesizers, piano en zang.

The round trip duurt een klein uur, maar zit zo vol details en subtiele arrangementen, dat je daarna nog lang niet uitgeluisterd bent. Dit is eindeloos veel meer dan een muzikale geschiedenisles, dit is een klein muzikaal monumentje. Voor al die musici die de muziek in de loop der tijd zo enorm verrijkt hebben.  Een schitterend album!

Luister hier naar een paar fragmenten:

Reina de Africa (Featuring Rosanna D'ecclesiis, Nando Di Modugno, Francesco Cinquepalmi)     
Drume Negrita (Featuring Rosanna D'ecclesiis, Nando Di Modugno, Francesco Cinquepalmi)     
Samba do Aviào (Featuring Nando Di Modugno)