Clarinet Factory is een verbazingwekkend Tsjechisch kwartet dat muziek maakt die zowel aan klassiek doet denken als aan jazz, als aan brassbands en folk, maar ze gebruiken ook elektronica, gooien er diverse vormen van wereldmuziek doorheen, zitten af en toe tegen de minimal music aan en houden hun muziek vooral steeds bijzonder spannend, terwijl de klarinet bovendien garant staat voor een zekere melancholie.

Het kwartet nodigt op Meadows ook gasten uit, zoals het Grunik koor dat op drie nummers meezingt en daarmee voor een Balkansfeer zorgt. Joe Acheson zorgde voor de veldopnames, die ook voor een opmerkelijk stukje extra zorgen, want de vogel- en andere buitengeluiden worden niet zomaar willekeurig ingezet, maar zorgvuldig in de compositie verwerkt, met resultaten die doen denken aan de verhalen rond de Franse klassieke componist Messiaen, die beweerde dat de zang van vogels zijn belangrijkste inspiratiebron was.

Drummer Daniel Soltis levert ook een stuk meerwaarde op vijf van de tien nummers, maar het is vooral het klarinetkwartet zelf dat indruk maakt met zijn ongewone en avontuurlijke aanpak. Ik raak ook nieuwsgierig naar de filmmuziek die ze gecomponeerd hebben, want ook hier zie je al hele films voorbij glijden af en toe.  Hors categorie, maar meer dan subliem en een absolute aanrader, een bijzonder mooi groeiplaatje!

Luister hier naar een paar fragmenten: