Classica Orchestra Afrobeat is een ensemble van rond de veertien musici uit Italië die een klassieke, barok, jazz of populaire achtergrond hebben. In dit opmerkelijke orkest worden de Europese muzikale tradities vertegenwoordigd door de strijkers, houtblazers en een klavecimbel, terwijl dat geheel gecombineerd wordt met Afrikaanse liedjes, percussie en polyritmes. Met een zeer opmerkelijk resultaat.

Op hun vierde album zingt Rokia Traore uit Mali mee op de single Ka Munu Munu, en dan weet je meteen wat voor sfeer je op dit album kunt verwachten – de lyriek van een klassiek orkest gecombineerd met opwindende Afrikaanse ritmes, dat is wat mij betreft een absoluut onweerstaanbare combinatie.

Dirigent Marco Zanetti is ook verantwoordelijk voor het concept, en ik vermoed dat hij er ook voor gezorgd heeft dat dit album als een mooi afgerond geheel voelt, met een spanningsboog die niet alleen per nummer in orde is, maar ook voor het totale album. Hier worden subtiel grenzen verlegd, met vanzelfsprekend klinkende muziek als resultaat. Een klein meesterwerkje, van de opwindende soort.

Luister hier naar een paar fragmenten:

 

classica orchestra afrobeat