De Comoren is een eilandengroep in de Indische Oceaan, ten noordwesten van Madagaskar. Producer Ian Brennan maakte er een groot aantal veldopnamen van de traditionele muziek op het grootste eiland (dat nog steeds behoorlijk klein is). Toen Brennan aankwam op het eiland informeerde hij meteen naar de ndzumara, een soort hobo, maar de laatste bespeler van dat instrument was net een paar maanden eerder overleden, en het geluid van dat instrument samen met hem helaas.

Na een flinke zoektocht kwam Brennan met zijn team uit bij de drie beste musici van het eiland, en ging hij opnames maken, soms in een autowrak buiten, omdat daar nog iets van akoestiek was. Hij vertelt overigens dat na afloop van de opname de zanger en speler pas echt loskwam, maar dat de opname verloren ging doordat Brennan toen in de regen stond met zijn opnameapparatuur.

Wat hij wel aan opnames heeft gemaakt levert een uniek album op dat is uitgebracht in de reeks Hidden Musics van het platenlabel Glitterbeat. Intense, gedreven muziek, met een paar snaarinstrumenten, wat percussie en zang. Je hoort er ook de erbarmelijke omstandigheden in terug waarin de eilandbewoners leven – de titel van het slotnummer is veelzeggend genoeg – “Mijn vrienden gingen weg en werden opgeslokt door de golven”…

Soubi: ndzendze, gambussi, lead vocals, Mmadi: ndzendze, lead vocals, D. Alimzé: Guma drum & background vocals. Een ruwe diamant van een album. Prachtig.

Luister hier naar een paar fragmenten:

comorian - please protect my newborn child from the spirits     
comorian - america crazy     
comorian - i've come to the city (now my shoes are repaired)     
comorian - bandits are doing bad deeds