Dal:um is een Koreaans duo dat speelt op de bekendste Koreaanse snaarintrumenten. Het duo werd opgericht in 2018 door Ha Suyean (gayageum) en Hwang Hyeyoung (geomungo) die elkaar hadden ontmoet als leden van het Seoul Metropolitan Youth Traditional Music Ensemble.

Beide dames speelden al traditionele Koreaanse muziek sinds hun kindertijd, maar toen ze elkaar ontmoetten ontdekten ze dat ze allebei op zoek waren naar manieren om de grenzen en mogelijkheden van hun instrument op te zoeken. Samen schrijven ze nu hun eigen repertoire, waarin je de Koreaanse traditie wel degelijk terug kunt horen, maar ook minimal music, maar dan op een verfijnde, zen-achtige manier uitgevoerd. Stiltes en rust spelen daarbij een belangrijke rol.

Gayageum en geomungo zijn twee forse snaarinstrumenten, met zijden snaren, die op het eerste gezicht erg op elkaar lijken, maar die toch een eigen klankkleur hebben. Op de foto’s zie je Suyean links met de gayageum en Hyeyoung rechts met de geomungo.

Het album is prachtig – heel stil beginnend, langzaam opbouwend, steeds perfect in balans, spannend en toch ingetogen, traditioneel en avantgardistisch, en vooral adembenemend mooi.

Luister hier naar een paar fragmenten:

Dasreum     
Shadow Play     
The Collapsing Time