Zangeres en liedjesschrijfster Anna Dantchev is een Bulgaarse die in Finland woont, waar een vrij grote Bulgaarse minderheid leeft. Haar onmiskenbare Bulgaarse zangstem wordt gecombineerd met Bulgaarse ritmes, maar er komt meer bij, en dan wordt het pas echt interessant, want met name de blazers en de gitarist blazen je vervolgens volledig van de sokken.

En dan hebben we het over jazz, blues en progressieve rock. Denk daar ook nog eens filmische melodieën bij en onverwachte wendingen, en spanning die voorzichtig wordt opgebouwd, en je krijgt een beetje een beeld van dit ongewone, spannende muzikale avontuur. Traditie en de grote stad gaan hier moeiteloos samen, en het is mooi zoals Dantchev, die een indrukwekkende stem heeft, haar bandleden toch alle ruimte geeft.

En als er nu nog iemand durft te zeuren over een mislukte multiculturele samenleving, laat hem of haar dan eens dit wondertje van wereldfusie horen, want dit soort magische muziek kan alleen ontstaan als culturen elkaar ontmoeten en met elkaar in gesprek gaan, in dit geval muzikaal. Dan krijg je dus een subliem meesterwerkje als dit.

Luister hier naar een paar fragmenten:

dantchev domain - my love     
dantchev domain - say     
dantchev domain - boy oh boy     
dantchev domain - my happy song