De tijd van de Maharadja’s was wat je de Gouden eeuw van Rajasthan zou kunnen noemen – denk aan met juwelen behangen maharadja’s die in weelderige paleizen woonden die vol hingen met de beste kunst van die tijd en een rijke culturele traditie, ook muzikaal. De Dhoad Gypsies of Rajasthan brengen je terug in de tijd en laten je horen hoe een feest in zo’n paleis geklonken moet hebben.

Rahis Bharti, tablaspeler en muzikaal leider van de band kreeg de eeuwenoude melodieën overgeleverd van zijn voorouders die hofmuzikanten waren en die in aanwezigheid van de maharadja’s zongen en speelden  bij geboortes, bruiloften en religieuze ceremonies, maar ook als puur entertainment. Op deze cd hoor je onder meer een lied dat de geboorte van een prins viert, een ander lied dat een bruiloftsgezelschap verwelkomt en een lied dat het regenseizoen aankondigt.

Dhoad houdt de traditie levend van de reizende Khan Saheb muzikale traditie – een muzikale kaste en titel die de maharadja’s gaven aan de muzikanten aan hun hof. Het is ook een eerbetoon aan de Roma-bevolking die India meer dan duizend jaar geleden verliet. Het gaat hier dus echt om een eeuwenoude muzikale traditie die levend wordt gehouden, en die tegelijk tijdloos blijkt te zijn.

Dat heeft ook te maken met de vier virtuoze musici die het hart van deze band vormen – naast leider en tablaspeler Rahis Bharti zijn dat zijn drie jongere broers: Teepu Khan is een tablaspeler en zanger en Sanjay Khan is de geweldige solozanger en harmoniumspeler. En dan is er nog Amrat Hussain, een fenomenale tablaspeler. Ze komen uit zeven generaties getalenteerde musici en hebben alles geleerd van hun vader Ustad Rafeek en hun grootvader Ustad Rasool Buxkhan.

Dat de muziek complex is en ritmisch ongelofelijk snel zal je snel duidelijk zijn, maar wat de muziek vooral goed maakt is de melancholie die overal in doorklinkt. En de complexiteit maakt dat je er niet snel op uitgeluisterd bent – dit is muziek die zijn geheimen niet meteen prijsgeeft – herhaald luisteren is aanbevolen!

Luister hier naar een paar fragmenten:

dhoad - sona ra button banna (de prins is geboren)     
dhoad - breathing under water     
dhoad - royal dance of rajasthan ghoomar