Dwiki Dharmawan is een indonesische pianist die een intelligente, elegante vorm van jazzrock speelt, waarin zijn Indonesische wortels doorklinken, maar waarin ook de westerse jazztradities een rol spelen. Wereldfusiejazzrock, zo zou je het ook kunnen omschrijven.

Dharmawans composities zijn bijzonder mooi, en de invloed van de gamelan brengt een bepaald soort subtiliteit mee die het allemaal extra elegant en geraffineerd maakt, zeker omdat Dharmawan het allemaal mooi combineert met het westerse diatonische systeem.

Indonesische muzikanten werden aangevuld met een fascinerend internationaal gezelschap, waaronder bassist Yaron Stavi en drummer en percussionist Asaf Sirkis, allebei oorspronkelijk van Israel, net als blazer Gilad Atzmon. Daar komt dan nog de Zwitserse gitarist Nicolas Meier bij en de Britse gitarist Mark Wingfield, allemaal muzikanten die zelf al soloplaten op hun naam hebben staan. Het hele dubbelalbum werd verbazingwekkend genoeg in twee dagen in Londen opgenomen.

Dharmawan leverde de meeste composities, al werd er ook een nummer van Robert Wyatt gespeeld, Forest, en Lir Ilir, een traditional die door Dharmawan werd gearrangeerd en een compositie van Sirkis. De sessies in Londen leverden twee cd’s op met gedreven muziek, waarin ongelofelijk veel te ontdekken valt. Een sublieme ontmoeting van oost en west die laat horen dat dat huwelijk tot prachtige kinderen kan leiden.

Luister hier naar een paar fragmenten, maar bedenk wal dat je dan een fragment van nog geen minuut hoort uit een compositie van vaak twaalf minuten of langer:

pasar klewer     
lir ilir     
frog dance     
forest